Tilattavat opastukset

Tutustu ryhmien opastustarjontaan täällä ja valitse juuri omalle ryhmällesi mielenkiintoisin lähestymistapa historiaa havisevassa ympäristössä. Museo Milavida ja Kahvila Milavida ovat avoinna ryhmille myös aukioloaikojen ulkopuolella sopimuksen mukaan. Tutustu opastusten hinnastoon täällä.

Varaukset:
Arkisin ma-pe 8-16
milavida@tampere.fi
puh. 040 831 4054

Huoneen keskellä kaksi ihmisen kokoista nukkea, esittävät vanhaa pariskuntaa. Mies istuu sohvalla, nainen seisoo pöydän ääressä. Huone on punaisen sävyinen.

Alkuesittely

Tervetuloa Museo Milavidaan! Lyhyt katsaus (n. 5-15 min) Näsilinnan historiaan sekä Museo Milavidan pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin. Esittely on maksuton pääsylipun lunastaneille asiakkaille.

Opastuskielet: suomi, englanti

Ihmisiä kuuntelemassa opastusta näyttelytilassa.

Näyttelyopastus

Opastettu kierros tarjoaa monipuolisen ja tiiviin tietopaketin näyttelyiden aihepiireistä. Opastuksen voi valita Nottbeckit-näyttelyyn tai vaihtuvaan näyttelyyn (opastuksen kesto 45-60 min). Opastus on mahdollista tilata myös sekä Nottbeckit-näyttelyyn että vaihtuvaan näyttelyyn (yht. 60 min).

Opastuskielet: suomi, englanti, muut kielet (ruotsi ja ranska) mahdollisuuksien mukaan.

Etualalla nainen sinisessä hameessa ja valkoisessa puserossa ja hatussa. Naisella on valkoinen päivänvarjo. Naisen takana nainen valkoisessa esiliinassa sekä mies tummassa puvussa. Kaikki katsovat kameraan. Kuva on otettu ulkona puistossa.

Nottbeckien elämää palvelijan kertomana -draamaopastus

Draamaopastuksella tutustutaan Finlaysonin puuvillatehdasta johtaneen von Nottbeck -suvun elämään palvelusväen näkökulmasta. Miten Tampereella lähes 70 vuoden ajan asuneet Nottbeckit jäivät kaupunkilaisten mieleen yläluokan edustajina ja värikkäinä persoonina? Millainen isäntä patruuna Wilhelm von Nottbeck oli palveluskunnalleen? Entä millaisina palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peterin perheen? Kierros on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta. Kierroksen kesto on noin 45 minuuttia.

Opastuskielet: suomi.

Milavidan aulaa, jossa mustavalko ruudullinen lattia, isot pylväät reunoilla ja keskellä takana portaikko yläkertaan.

Milavidan arkkitehtuuri -teemakierros

Moni huokaisee ihastuksesta nähdessään Näsilinnan jälleen kukoistuksessaan eikä ihme – loistelias palatsihan on Tampereen helmi! Arkkitehtuurikierroksella tutustutaan palatsin upeaan arkkitehtuuriin sekä sisällä että ulkona. Kierroksella tarkastellaan yleistajuisesti rakennuksessa näkyviä eri tyylilajeja ja kiinnostavia yksityiskohtia sekä käsitellään Milavidan tilojen muutostöitä vuosien varrelta. Muistathan säänmukaisen varustuksen!

Kesto: n. 45-60 min

Vihreää puistonäkymää, jossa puita. Puiden lehdet ovat hiirenkorvilla. Taustalla iso vaalea rakennus, jossa on kolme kerrosta. Seinällä paljon ylhäältä kaarevia ikkunoita.

Palatsin puistossa – kävelykierros

Näsinkallion historialliset rakennukset, monimuotoinen luonto ja näyttävät patsaat tulevat tutuiksi, kun opas tarinoi Näsinkallion vaiheista kuvankauniissa maisemissa. Mistä nimi Milavida on lähtöisin? Entä mitä ovat salaperäiset pronssiset miniatyyripatsaat, joita löytyy polun varrelta? Kierroksella vieraillaan myös toistaiseksi yleisöltä suljetussa Olgan kellarissa. Kierroksen kesto on noin tunnin. Säävaraus! Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Kesto: Ryhmän etenemisestä riippuen noin 1–1,5 tuntia.

Mustavalkoisessa valokuvassa mies ja nainen seisovat Milavidan katolla.

Milavidan taiteilijat -teemakierros

Milavidan palatsi rakennettiin kaupungin laidalle upean järvimaiseman, karun kalliomaaston sekä kohoavien tehtaanpiippujen ympäröivälle mäelle, joka inspiroi useita 1800- ja 1900-luvun taiteilijoita. Taidekierroksella tutustutaan Olga ja Alfred von Nottbeckin sekä Gabriel Engbergin, kolmen Näsinkalliolla eläneen taiteilijan, elämään ja maalauksiin. Kierroksen päätteeksi pääsee kokeilemaan hiilipiirustusta palatsin ympäristössä.

Kesto: Noin 45-60 min.

Palvelijan asuun pukeutunut nainen leikkii pyörällä Milavidan pihamaalla. Nurmi on vihreä, kukkia etualalla. Taustalla palatsi.

Kuinka kumarran keisarille -perhekierros

Miten sanotaan päivää ranskaksi? Entä kuinka niiataan keisarin edessä? Tule oppimaan hienoille tavoille von Nottbeckien lastenhoitajan johdolla leikin merkeissä!

Kierroksen kesto on noin 30–40 minuuttia ja se soveltuu 5–10-vuotiaille.

Vanhassa valokuvassa puinen huvila.

Milavidan sulomaisema – kävelykierros Nottbeckien residensseillä

Kävelykierroksella kuljetaan Nottbeckien mahtisuvun rakennuksilla Tammerkosken tuntumassa. Missä sijaitsivat Nottbeckien kasvihuoneet? Miltä näytti puu-Milavida, ja mitä sille tapahtui? Reitti kulkee Milavidasta Finlaysonin Palatsin, Finlaysonin kirkon ja Tallipihan kautta takaisin Milavidaan. Kierros ei ole esteetön, ja se sisältää jyrkkiä nousuja. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Kesto: Ryhmän etenemisestä riippuen noin 1 tunti.

Ihmisiä kuuntelemassa opasta ulkona hautausmaalla sateessa.

Porttien takana, maan povessa –kierros Nottbeckien hautausmaalla

Von Nottbeckien tehtailijasuku rakennutti yksityisen hautausmaan vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Entä miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Hautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n pysäköintialueen läheisyydessä. Opas noutaa ryhmän pysäköintialueelta viitoituskyltin luota. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Kesto: 45-60 min

Sisällä vaaleassa aulassa Joulukuusi, jonkä latvassa on tähti. Kuusessa on koristeita.

Palatsin joulu

Joulunaikaan Museo Milavidan päänäyttely puetaan jouluasuun ja palatsi herkistyy joulutunnelmaan. Palatsin joulu -kierroksella tutustutaan 1800-luvun aatelisväen joulunviettoon. Miltä vanhan ajan joulu maistui? Miten varakkaiden perheiden kodit koristeltiin joulua varten? Millaisia lahjoja von Nottbeckit ovat saattaneet antaa toisilleen? Miten joulunpyhinä vietettiin aikaa? Tule tunnelmoimaan ja muistelemaan joulun sanomaa! Kierroksen kesto on noin tunnin.

Huom. Palatsin joulu -kierros voidaan järjestää Museo Milavidassa vain marras-joulukuussa.