Tilattavat opastukset

Tutustu ryhmien opastustarjontaan täällä ja valitse juuri omalle ryhmällesi mielenkiintoisin lähestymistapa historiaa havisevassa ympäristössä. Museo Milavida ja Kahvila Milavida ovat avoinna ryhmille myös aukioloaikojen ulkopuolella sopimuksen mukaan. Tutustu opastusten hinnastoon täällä.

Varaukset:
Arkisin ma-pe 8-16
milavida@tampere.fi
puh. 040 831 4054

Huoneen keskellä kaksi ihmisen kokoista nukkea, esittävät vanhaa pariskuntaa. Mies istuu sohvalla, nainen seisoo pöydän ääressä. Huone on punaisen sävyinen.

Alkuesittely

Tervetuloa Museo Milavidaan! Lyhyt katsaus (n. 5-15 min) Näsilinnan historiaan sekä Museo Milavidan pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin. Esittely on maksuton pääsylipun lunastaneille asiakkaille.

Opastuskielet: suomi, englanti

Ihmisiä kuuntelemassa opastusta näyttelytilassa.

Näyttelyopastus

Opastettu kierros tarjoaa monipuolisen ja tiiviin tietopaketin näyttelyiden aihepiireistä. Opastuksen voi valita Nottbeckit-näyttelyyn tai vaihtuvaan näyttelyyn (opastuksen kesto 45-60 min). Opastus on mahdollista tilata myös sekä Nottbeckit-näyttelyyn että vaihtuvaan näyttelyyn (yht. 60 min).

Opastuskielet: suomi, englanti, muut kielet (ruotsi ja ranska) mahdollisuuksien mukaan.

Etualalla nainen sinisessä hameessa ja valkoisessa puserossa ja hatussa. Naisella on valkoinen päivänvarjo. Naisen takana nainen valkoisessa esiliinassa sekä mies tummassa puvussa. Kaikki katsovat kameraan. Kuva on otettu ulkona puistossa.

Nottbeckien elämää palvelijan kertomana

Draamaopastuksella tutustutaan Finlaysonin puuvillatehdasta johtaneen von Nottbeck -suvun elämään palvelusväen näkökulmasta. Miten Tampereella lähes 70 vuoden ajan asuneet Nottbeckit jäivät kaupunkilaisten mieleen yläluokan edustajina ja värikkäinä persoonina? Millainen isäntä patruuna Wilhelm von Nottbeck oli palveluskunnalleen? Entä millaisina palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peterin perheen? Kierros on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta. Kesto: 45-60 min

Opastuskielet: suomi.

Milavidan aulaa, jossa mustavalko ruudullinen lattia, isot pylväät reunoilla ja keskellä takana portaikko yläkertaan.

Milavidan arkkitehtuuri

Opastuksella tutustutaan Milavida-palatsin arkkitehtuuriin ja tyyliin sekä sisällä että ulkona. Kierroksella kuullaan tarinoita Milavidan pitkästä ja vaiheikkaasta historiasta aina palatsin rakennushetkestä nykypäivään. Kierroksella tarkastellaan rakennuksessa näkyviä eri tyylilajeja ja kiinnostavia yksityiskohtia yleistajuisesti, sekä käsitellään rakennuksen sisä- ja ulkotilojen muutostöitä vuosien varrelta. Muistathan säänmukaisen varustuksen! Kierros on laadittu yhdessä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa.

Kesto: n. 45-60 min

Vihreää puistonäkymää, jossa puita. Puiden lehdet ovat hiirenkorvilla. Taustalla iso vaalea rakennus, jossa on kolme kerrosta. Seinällä paljon ylhäältä kaarevia ikkunoita.

Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa

Näsinkallion historialliset rakennukset ja näyttävät patsaat tulevat tutuiksi, kun opas tarinoi puiston vaiheista kuvankauniissa maisemissa. Mistä nimi Milavida on lähtöisin? Entä mitä ovat salaperäiset pronssiset miniatyyripatsaat joita löytyy polun varrelta? Kierros alkaa Näsilinnan pääovien edestä. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Kesto: Ryhmän etenemisestä riippuen noin 1–1,5 tuntia.

Milavidan taiteilijat -taidekierros

Milavidan taiteilijat -taidekierroksella tutustutaan Olga ja Alfred von Nottbeckiin sekä Gabriel Engbergiin – kolmeen Näsinkalliolla eläneen taiteilijan elämään ja maalauksiin.

Kesto: Noin 45-60 min.

Kuinka kumarran keisarille-ulkokierros

Miten sanotaan päivää venäjäksi? Entä kuinka niiataan keisarin edessä? Perhekierroksella opitaan hienostuneita tapoja ja leikitään von Nottbeckien lastenhoitajan johdolla.

Kesto: Noin 30-45 min. Soveltuu 5–10-vuotiaille.

Vanhassa valokuvassa puinen huvila.

Milavidan sulomaisema – kävelykierros Nottbeckien residensseillä

Kävelykierroksella kuljetaan Nottbeckien mahtisuvun rakennuksilla Tammerkosken tuntumassa. Missä sijaitsivat Nottbeckien kasvihuoneet? Miltä näytti puu-Milavida, ja mitä sille tapahtui? Reitti kulkee Milavidasta Finlaysonin Palatsin, Finlaysonin kirkon ja Tallipihan kautta takaisin Milavidaan. Kierros ei ole esteetön, ja se sisältää jyrkkiä nousuja. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Kesto: Ryhmän etenemisestä riippuen noin 1 tunti.

Ihmisiä kuuntelemassa opasta ulkona hautausmaalla sateessa.

Porttien takana, maan povessa –kierros Nottbeckien hautausmaalla

Von Nottbeckien tehtailijasuku rakennutti yksityisen hautausmaan ja kappelin Tampereen Lielahteen vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Hautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n pysäköintialueen läheisyydessä. Opas noutaa ryhmän pysäköintialueelta viitoituskyltin luota. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Kesto: 45-60 min

Sisällä vaaleassa aulassa Joulukuusi, jonkä latvassa on tähti. Kuusessa on koristeita.

Palatsin joulu

Joulunaikaan Museo Milavidan päänäyttely puetaan jouluasuun ja palatsi herkistyy joulutunnelmaan. Palatsin joulu -kierroksella tutustutaan 1800-luvun aatelisväen joulunviettoon. Miltä vanhan ajan joulu maistui? Miten varakkaiden perheiden kodit koristeltiin joulua varten? Millaisia lahjoja von Nottbeckit ovat saattaneet antaa toisilleen? Miten joulunpyhinä vietettiin aikaa? Tule tunnelmoimaan ja muistelemaan joulun sanomaa!
Kesto: 45-60 min

Huom. Palatsin joulu -kierros voidaan järjestää Museo Milavidassa vain marras-joulukuussa.