Muodin huipulla

Museo Milavidan uudessa näyttelyssä paistatellaan muodin huipulla.

Muodin huipulla -näyttely esittelee muodin yltäkylläistä ja häikäisevää tarinaa 1770-luvulta 2010-luvulle. Vanhimmat luomukset ovat silmää hiveleviä mestariteoksia, mutta 1900-luvun kuluessa suunnittelijoiden luovuus pääsee toden teolla valloilleen. Näyttelyn 30 muotipukua edustavat lukuisia tunnettuja eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia muotitaloja.

Muodin varhaisista kuuluisuuksista nähdään mm. pöyhkeä visionääri Paul Poiret. Menneen ajan muotimaailmaa edustavat myös esimerkiksi mielikuvituksellisista puvuistaan tunnettu Elsa Schiaparelli ja muinaisista kulttuureista inspiroitunut Mariano Fortuny. Viime vuosikymmenien suunnittelijoita näyttelyssä ovat muiden muassa korsettiasuillaan hätkähdyttänyt Jean-Paul Gaultier, virtuoosimainen Gianni Versace ja 2000-luvun supertähti Alexander McQueen.

Muodin huipulla -näyttely tarjoaa värikkään katsauksen muodin historiaan ja suunnittelijoiden tarinoihin. Muoti luo uutta ja katsoo tulevaan, mutta ammentaa inspiraatiota myös menneestä.

Muodin huipulla -näyttely perustuu latvialaisen Modes Muzejs -muotimuseon tuottamaan Masterpieces of Fashion -näyttelyyn.

Kansainväliseen kokonaisuuteen tuo tuoreen suomalaisen tuulahduksen muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan suunnittelema häikäisevä uniikkipuku, joka nähtiin näyttelijä Alma Pöystin yllä Golden Globe -gaalassa tammikuussa 2024.

Näyttelyn ääniopastukset löydät täältä.

Alexander McQueen for Givenchy haute couture.Kuvat: ©Modes muzejs Riga