Paluu 20-luvulle

Tervetuloa jazzin ja charleston-pukujen pyörteisiin! Museo Milavidan Paluu 20-luvulle -näyttelyssä heittäydytään 1920-luvun iloisiin tunnelmiin. Kimmeltävät helmipuvut houkuttelevat kieltolakia uhmaavaan ravintolaan, elokuvissa katsellaan mykkäelokuvia ja rannalla näyttäydytään muodikkaassa uima-asussa.

Ensimmäistä maailmansotaa seurannut kuohuva 1920-luku, roaring twenties oli moderni, teknistyvä ja värikäs. Kahvilat, tanssiravintolat, autot ja reklaamit eli mainokset sävyttivät kaupunkikuvaa. Uusi, itsenäinen nainen haki tyylivaikutteita ja roolimalleja elokuvien salaperäisiltä kaunottarilta.

Naisten muoti koki 1920-luvulla perinpohjaisen muutoksen. Itsenäinen, työssäkäyvä nainen hylkäsi kiristävät korsetit ja pitkät helmat. Muodilta vaadittiin käytännöllisyyttä. Aikakauden tunnus oli epäsovinnainen poikatyttö, ranskaksi la garçonne, englanniksi flapper ja suomeksi jazztyttö. Hän leikkasi hiuksensa lyhyiksi, meikkasi huomiota herättävästi ja pukeutui viimeisimmän muodin mukaan. Hän juhli jazzklubeilla, tupakoi ja kävi treffeillä mielensä mukaan.

Ravintoloissa tanssittiin muotitansseja kuten shimmy ja charleston. Orkesterit soittivat aivan uudenlaista musiikkia, jazzia. Arvostelijat uskoivat jazzin ja charlestonin turmelevan nuorison ja levittävän paheellisia tapoja. Kieltolaki asetettiin suitsimaan huvittelunhaluisen kansan alkoholinkäyttöä, mutta lakia rikottiin hyvin yleisesti.

Ihmiset halusivat näyttää urheilullisilta ja hyvinvoivilta. Hiekkarannoilla nautittiin auringosta, uitiin ja seurusteltiin. Rusketus tuli muotiin. Enää se ei viestinyt ankarista fyysisistä ulkotöistä, vaan kertoi hyvinvoinnista ja mahdollisuudesta joutilaisuuteen.

Näyttelyn esineet ovat Tampereen museoiden ja Haiharan museosäätiön kokoelmasta.

Paluu 20-luvulle on esillä Milavidassa 26.2.2021– 13.3.2022.