Kaunis morsian

Kaunis morsian -näyttely täyttää palatsin iloisella häätunnelmalla.

Kaunis morsian -näyttely on matka morsiuspukujen ja häätapojen historiaan. Mikä on kuulutuskeppi? Miksi morsiuskruunussa oli myrttiä ja appelsiininkukkia? Kuinka morsian valmistautui hääyöhön? Näyttelyn runsas esineistö ja valokuvat on koottu Tampereen historiallisten museoiden omista kokoelmista.

Hääpäivään ladataan suuria odotuksia ja tunteita. Häistä halutaan ikimuistoinen, omannäköinen juhla. Perinteet sekoittuvat usein persoonalliseenkin juhlintaan. Morsian toivoo pukuunsa jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä.

Avioliitto oli pitkään kahden suvun kauppa eikä kirkollista vihkimistä tarvittu ennen vuotta 1734. Kahden kauppaa kokoontuivat todistamaan koko kylä ja kaukaisetkin sukulaiset. Viime vuosikymmeninä häistä on tullut avioliittoon astuvan pariskunnan rakkauden juhla ja avioliitosta puolisoiden välinen sopimus.

Avioliitto oli menneillä vuosisadoilla nuoren naisen elämän suuri tavoite ja käännekohta, joka nosti asemaa yhteisössä. Vaimon rooli houkutteli, vaikkei sulhanen olisikaan ollut aivan toiveiden mukainen.

Hääjuhlan kuningattaren asuun on kiinnitetty erityistä huomiota. Morsiamen puku on viestinyt suvun varallisuudesta ja asemasta. Vielä 1700-luvulla hääpuvun väri mukaili aikakauden muotia. Morsiamen erotti muusta hääväestä korut ja kruunu.

Valkoinen morsiuspuku vakiintui 1800-luvun kuluessa ja alkoi symboloida puhtautta ja viattomuutta. Morsiamen asuun liitettiin vielä valkea huntu, myrttikruunu ja vahakukkakoristeet. Perinteiseksi mielletty hääpuku oli valmis, kun morsian alkoi käyttää 1860-luvulla hääkimppua nenäliinan sijasta.

Näyttelyn tärkein henkilö on itseoikeutetusti morsian. Upeat hääpuvut kertovat muodin ja naisen tarinaa. Ihailtavina on esimerkiksi 1800-luvun muhkeita krinoliinipukuja, modernin naisen polvia hipovia leninkejä 1920-luvulta, Christian Diorin 1950-luvulla lanseeraaman New Lookin innoittamia tiimalasimaisia mekkoja ja vapautta julistavia 1970-luvun pukuja. Eikä hääpuku ole aina ollut hohtavan valkoinen. Morsiamen mustan, hehkuvan punaisen tai kirjavasta kankaasta ommellun puvun on voinut pukea ylle hääjuhlan jälkeenkin.

Kaunis morsian -näyttely on esillä Museo Milavidassa 31.3.2023-3.3.2024.