Tammikuun luennotTammikuun luennot

Torstaisin 20.1. ja 27.1.2022. Maksuttomat luennot alkavat klo 17.


LUENNOT:

20.1.2022 FM Anne Paldanius

Gabriel Engberg – museomies ja maalari
Taidemaalari Gabriel Engbergin merkitys Tampereen varhaiselle kuvataide-elämälle oli ratkaisevan tärkeä. Hän toimi uransa aikana lähes kaikilla taiteen saroilla, museonjohtajana Hämeen museossa ja Tampereen taidemuseossa sekä puheenjohtajana Tampereen Taideyhdistyksessä ja Tampereen Taiteilijaseurassa. Kuvataiteilijana hän oli vahva esikuva nuoremmilleen Pirkanmaan alueella.

Engbergin maalausten aihepiiri liikkui tamperelaisista kaupunkikuvista jylhiin erämaamaisemiin ja maaseudun arkiseen miljöökuvaukseen. Yli 50-vuotisen uransa aikana hänen maalaustyylinsä vaihteli: varhaisuralla hän käytti kansallisromantiikan sävytteistä ulkoilmamaalausta, 1910-luvulla impressionismia kuvatessaan valontäytteisiä maisemia sekä 1920-luvulla kubismin sävyttämää ekspressionismia. Pienimuotoisuus ja tyyni luonnontunnelma leimaavat hänen lopputuotantoaan. Luennolla tutustutaan hänen monipuoliseen tuotantoonsa runsaan kuvamateriaalin kera.   27.1.2022 FM Pauliina Ristola


Näsinpuiston historiaa
Mistä Näsinpuiston suunnittelu alkoi ja mihin reilussa sadassa vuodessa on tultu. Luennolla luodaan katsaus Näsinpuiston historiaan ja tarkastellaan puistossa tapahtuneita muutoksia. Lisäksi pohditaan hiukan myös sitä, mitä Näsinpuisto nykyään on tai voisi tulevaisuudessa olla.