Paluu 20-luvulle -luennot

Paluu 20-luvulle -luennot


Syyskuussa torstaisin klo 17. Ennakkoilmoittautuminen puh. 040 831 4054. Luento on ilmainen ja se järjestetään Museo Milavidan aulassa. Luennot striimataan Vapriikin YouTube-kanavalla , jossa ne on katsottavissa kahden viikon ajan. Muutokset mahdollisia!


TO 2.9. HELMAVALLANKUMOUS: 1920-LUVUN MUOTI JA VAPAUTUNUT NAINEN
FT, kirjailija ja päätoimittaja Mirva Saukkola

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen helmat lyhenivät, korsetti hylättiin ja aiemmin paheksutusta huulipunasta tuli huippumuotia. Muodin asiantuntija Mirva Saukkola kertoo luennossaan, miten 1920-luvun muoti heijasti naisen aseman muuttumista.


TO 9.9. KIRJAILIJAN 1920-LUKU
FM, tutkija ja kirjailija Virpi Hämeen-Anttila

1920-luku on värikäs ja jännitteinen vuosikymmen. Suomi oli nuori valtio ja muuttui kovaa vauhtia. Mitä kaikkea kirjailijan pitää osata ja tietää, jos hän tahtoo kirjoittaa uskottavasti dynaamisesta ja jännitteisestä 1920-luvusta tai ylipäätään menneestä ajasta? Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila lähestyy aihetta Björk-dekkariensa kautta.


TO 16.9. REDINGOTESTA TEHDASPUKUUN: MIESTEN MUODIN MUUTOKSIA 1920-LUVULLA
FM, museonjohtaja Lassi Patokorpi

1920-luvulla sai miesten pukeutuminen nykymuotonsa, jollaisena sen tunnemme vielä tänäkin päivänä. Luennolla tarkastellaan tätä muutosta vanhasta uuteen. 1920-luvulla pukutyypit vakiintuvat ja teollinen vaatetuotanto alkaa vallata alaa.


TO 23.9. KIELTOLAKI – KIELLETYN VIINAN HISTORIAA SUOMESSA
FM, toimittaja ja vapaa kirjoittaja Jonna Pulkkinen

Kieltolaista toivottiin ratkaisua rikollisuuteen ja köyhyyteen, mutta toisin kävi heti lain tultua voimaan 1919. Tampereella laki otettiin vastaan juopottelemalla ja pian Etelä-Suomen kaupunkien edustalle ilmestyivät pirtulaivat. Kieltolain vaikutukset tuntuvat yhä tänäkin päivänä.